Søgemaskineoptimering af Shopify

Af Sasa Kovacevic
Kategori: CMS

Shopify er en populær webshop-løsning, der bl.a. tilbyder en stærk integration med Facebook og Google Shopping.

Men selv om tilstedeværelsen på de sociale medier er vigtig i dag, er den vigtigste vej til nye kunder i butikken stadig ordentlige placeringer i de organiske søgeresultater. Det kræver toptunet Shopify SEO og den rigtige SEO-strategi. Det har vi samlet nogle gode tips til i denne artikel.

Selv om Shopify egentlig er en amerikansk platform, er der rigtigt mange danske webshops, der er bygget med dette webshop CMS.

For på trods af sin amerikanske oprindelse, understøtter det danske betalingskort og kan fås med fuldstændig dansk brugergrænseflade ud mod kunderne.

Hos Obsidian Digital har vi udviklet et 100% bevidst Shopify-SEO-Framework. Det virker på ALLE vores kunder. Kontakt os for en uforpligtende snak.

Error: Contact form not found.

Skal du imidlertid sikre dig ordentlige placeringer i de organiske søgeresultater, er der dog ingen vej uden om en konsekvent og målrettet søgemaskineoptimering af alle sider og produkter på webshoppen.

Her gør Shopify det som standard muligt at oprette title og meta description for alle dine sider og produkter. Det er vigtigt at få sat op på hver eneste side, da det giver dig om ikke fuld så i hvert fald bedre kontrol over, hvad der bliver vist i søgeresultaterne om dine produkter og din webshop.

Sørg for at din shop anvender HTTPS

Google foretrækker at henvise deres besøgende til webshops, der anvender den sikre udgave af http-protokollen, også kendt som https. Det kan du lige så godt få sat op fra starten og det er nemt at gøre fra Shopify’s administrationsmodul under Online Store | Domains.

Men har du allerede lagt billeder, logo og andre elementer op, kan det give dig problemer med Googles vurdering af sikkerheden på dit site. For kan brugerne tilgå bare et enkelt element på din side fra den almindelige http-protokol, kan det dels give brugerne en advarsel i browseren og dels give dig et gok i nødden fra Google.

Derfor er det vigtigt, at få sat HTTPS op med det samme, før du begynder at fylde produkter og andet indhold ind på din webshop. Det kan du læse mere om på Shopify’s supportsider.

Søgeord/Keywords

Søgeord er det brugerne af søgemaskinerne benytter, ved søgning på Google. Når der søges på Google er det ofte kun få ord der bruges, og det er derfor vigtigt at tænke over, hvilke ord der ønskes at blive ”ranket” på.
Hvis der eksempelvis bliver drevet webshop fra din Shopify hjemmeside, er det utroligt vigtigt at finde ud af, hvilke søgeord de potentielle kunder benytter sig i søgefeltet på Google for at finde produktet.
Søgeordet der findes frem til er relevant i forhold til udarbejdelse af kategorier og underkategorier på hjemmesiden. Ved at målrette samme keywords på hjemmesiden, som brugeren søger efter på Google, giver det dig større chance for, at blive vist højt i søgeresultaterne.

Hvis hjemmesiden skal bruges som Webshop, er det dog vigtigt at inddele produkterne i kategorier i forhold til type produkt. Google kan derved nemmere se hvad siden handler om, og der er derved større mulighed for at opnå en

Hvordan finder man frem til, hvilke keywords brugerne benytter?

Det kan være svært at gætte sig frem til, hvilke præcise søgeord brugerne på Google benytter, for at finde frem til netop den vare eller ydelse, der udbydes på din Shopify hjemmesiden. Det kan derfor være relevant, at benytte sig af Google Keyword Planner. Dette værktøj hjælper med at se, hvor mange der har søgt på bestemte ord, og sætninger på Google. Det er relevant, at kigge på hvilke ord, der har været de mest populære søgeord i den pågældende branche der arbejdes indenfor. Dette kan hjælpe med at målrette udarbejdelsen af indholdet på hjemmesiden, så keywords i både titler, kategorier og indhold, målrettes disse søgeord.

Hastighed

En anden fordel ved Shopify-platformen er, at den er ekstremt hurtig. Billeder og andre datatunge elementer ligger på et globalt content distribution network (CDN), der sikrer at din webshops sider altid indlæses enormt hurtigt i forhold til, hvis billedfilerne kun lå placeret på Shopify’s amerikanske webserver. Nu ligger der ”lokale kopier” i flere forskellige tidszoner rundt op på kloden. Så der er altid en Shopify-server i nærheden, der sørger for at billederne er hurtigt fremme, uanset hvor i verden din kunde befinder sig.

Netop hastigheden er blevet en væsentligt ranking-faktor hos Google for annonceringen, fordi flere og flere brugere surfer fra mobilen. Der er båndbredden smallere og derfor er det vigtigt, at siderne er toptunet og hastighedsoptimerede. Det giver hurtigere svartider på alle platforme – og det lever Shopify til fulde op til, uden at du skal ud og investere i dyre CDN- eller serverløsninger selv.

WWW eller ikke WWW i webadressen

Som allerede nævnt starter god søgemaskineoptimering allerede med webadressen. For det gælder nemlig om at sørge for, at Google kun kan finde din webshops sider og produkter på en og kun en webadresse. Ellers risikerer du, at Google straffer webshoppen for at have duplicate content – altså kopieret indhold.

Her bliver mange overraskede over, at webadressen med og uden WWW tæller som to forskellige adresser i Googles optik og for at gøre det hele meget værre, så tilbyder Shopify faktisk flere forskellige andre webadresse-skabeloner til din shop, der alle giver adgang til nøjagtig den samme side!

Derfor er det vigtigt, at du får bestemt dig for, hvorvidt det skal være webshoppens adresse med eller uden WWW eller en af Shopify’s andre adresseformater, der skal være den primære adresse, der tæller hos Google. Hvad du vælger er ligegyldigt set fra et SEO-mæssigt synspunkt. Det vigtigste er, at du får det gjort.

Det gør du ved først at vælge det ønskede format på webadressen under Online Store | Domains og så markere Redirect all traffic to this domain-feltet lige nedenunder. Så bliver alle kald til de andre udgaver af webadressen automatisk omdirigeret til den adresse, du har valgt skal være den gældende.

Vi anbefaler, at du enten vælger www- eller ikke-www udgaven af dit domænenavn og ikke en af de adresser, der ender på myshopify.com eller nogle af de andre formater. Det gør det meget nemmere at fortælle Google, hvilken webadresse de skal regne med.

Det gør du i din webshops Google Search Console-konto. Har du ikke allerede oprettet sådan en, så se at få det gjort. For det stiller dig meget bedre overfor Google og fra Google Search Console kan du følge med i, hvordan Google indekserer din webshop og sørge for, at Google har direkte adgang til vigtige oplysninger om din webshop.

For at angive hvilken webadresse, der er ”den rigtige”, skal du ind under Site Settings |Preferred Domain. Her vælger det format for webadressen, som du har valgt under Online Store | Domains i Shopify’s administrationsmodel. Så er du helt sikker på, at Google ved hvilket webadresseformat, I anvender på shoppen.

Billedoptimering – ALT tekster

Google og de andre søgemaskiner kan læse ord og indhold på hjemmesiden, men det kan være svært for søgemaskinerne at finde ud af, hvad der er på de indsatte billeder.
For at imødekomme denne udfordring, er det en god ide at tilføje ALT tekster ved hvert billede på hjemmesiden. ALT-tekster kan indsættes når billedet skal tilføjes til en artikel eller andet. Ved at benytte sig af ALT-tekster gøres Google opmærksom på, hvad der er på billedet, hvilket øger hjemmesiden SEO.

Sitemaps og robots.txt

En af de andre fordele ved at have en Google Search Console-konto til din webshop er, at du kan give Google besked om, hvor de kan finde din webshops sitemap. Det er en XML-formateret tekstfil, der indeholder links til samtlige sider på webshoppen. Den opdateres automatisk af Shopify, hver gang du opretter nye sider og produkter på din webshop. Så det er den hurtigste måde for Google at opdage nye sider på shoppen.

Du oplyser webadressen for XML-sitemappet under Gennemsøg | Sitemaps i Google Search Console. Webadressen til XML-sitemappet følger denne skabelon: https://<dit domænenavn>/sitemap.xml. Så hedder din webshop f.eks. jensenshundegodbidder.dk, hedder adressen til sitemappet https://jensenshundegodbidder.dk/sitemap.xml.

En anden vigtig ting med relation til Google er webshoppens robots.txt-fil. Den fortæller Googles og de andre søgemaskiners søgerobotter, hvorvidt du vil have dem til at gennemtrævle siden eller ej. Som udgangspunkt vil du altid gerne have det, med mindre du er ved at sætte sitet op.

Derfor sætter udviklere og andre med forstand på de dele oftest robots.txt op, så den holder Googles robotter ude, mens I arbejder på at udvikle webshoppen. Så kan du ikke få din webshop til at blive indekseret af Google, kan det meget vel tænkes, at ”nogen” har glemt at fjerne ”adgang forbudt-skiltet” fra robots.txt-filen, da de var færdige med at udvikle på webshoppen.

Samtidig kan du bruge robots.txt-filen til at blokere adgangen til autogenererede og andre sider på webshoppen, der kan resultere i, at Google tror I har duplicate content på sitet.

For at se hvad der står i filen, kan du åbne den fra adressen https://<dit domænenavn>/robots.txt. Skal du rette i den, skal du logge på din webshop med en FTP-adgang og redigere teksten med f.eks. Notepad eller en anden simpel tekstbehandler, der ikke stopper skjulte koder ind i teksten (læs: Brug ALDRIG Word).

Canonical tags

Har du flere varianter af det samme product, vil din Shopify-webshop oprette en separat webadresse for hver enkelt produktvariant. Det er endnu en måde at udsætte sig selv for straf for duplicate content.

Det kan undgås ved at bruge såkaldte canonical tags, der fortæller Google, hvilken webside I vil have denne side skal indekseres som. Det er som oftest sat op i Shopify allerede. Men det afhænger af, hvilket tema du anvender på webshoppen.

Derfor er det en god ide at undersøge temaets theme.liquid-fil nærmere for at sikre dig, at der et eller anden sted mellem <head> og </head> står en linje, der hedder:

<link rel=”canonical” href=”{{ canonical_url }}” />

Gør der ikke det, skal du se at få den tilføjet manuelt. Det har givet store forbedringer i placeringerne i søgeresultaterne for produkter, der findes i flere forskellige produktvarianter på de webshops, hvor vi har gjort det.

On-page SEO

For mange Shopify-ejere er det første gang, de skal arbejde med SEO og online marketing. Derfor får mange ikke udfyldt de vigtige title- og meta description-felter på hver enkelt produkt- eller andre sider. Det er en rigtig god ide at gøre, fordi I så kan starte salget fra jeres webshop allerede i søgeresultaterne.

For title- og meta description er nemlig jeres forslag til Google om, hvad de skal skrive om den pågældende side, når den vises i søgeresultaterne. Det er dog ikke altid, Google bruger den foreslåede tekst. Men oftest er det den tekst, I selv har skrevet ind i disse felter, der vises som overskrift og beskrivelse i søgeresultaterne.

Når du skriver title og meta descriptions, er det vigtigt, at du overholder længden på teksten. Google måler dog ikke længden i antal tegn, men i antal pixels. Så har du brugt mange brede eller store bogstaver i teksterne, kan der være færre tegn i teksten. Derfor er det en god ide at bruge et værktøj, der kan regne ud, om I har skrevet for meget eller for lidt tekst som f.eks. dette.

SEO-tips til title og meta description

Sørg for at bruge det vigtigste søgeord for siden tidligt i de to tekster. SEO-mæssigt er det kun vigtigt i forbindelse med title-tag, fordi det så bliver nemmere for Google at gennemskue, hvilket søgeord siden skal ranke for. Men det er en god ide at medtage søgeordet i meta description også og også gerne i sidens webadresse. For Google fremhæver nemlig det eller de ord, der er brugt i søgningen og jo flere fremhævede ord jeres søgeresultat har, jo mere tillokkende bliver det for brugerne at klikke på.

Husk at skrive en unik og beskrivende title og meta description for hver enkelt side. Lad være med at genbruge dem og tænk på, at teksten i især meta description skal være så sælgende som muligt og helst slutte med et klart call-to-action, der får folk til at gå ind på din side. Det kan f.eks. være ”Fås billigst her!” eller et andet unique selling point (USP) for din webshop. Sæt også gerne en USP i title’en.

Til hver side og hvert produkt finder du også et meta tag-felt. Det behøver du ikke udfylde, for Google indekserer det ikke længere. Så spild ikke tid med at skrive noget i det.

Linkbuilding

Når Shopify siden er bygget op, er det tid til at starte på linkbuildingen. Dette værktøj hjælper med at validere hjemmesiden overfor Google, samtdig med at det skaber en øget trafik fra andre hjemmesider, der linker til din Shopify side. Linkbuilding er hyperlinks der linker fra en side til en anden. Det er gerne hyperlinks, der er gemt i relevante tekster, der fører brugeren videre til din hjemmeside.

Der skelnes mellem to overordnede typer linkbuilding, den interne og den eksterne linkbuilding.

Intern Linkbuilding

Den interne linkbuilding er hyperlinks, der navigerer brugerne af din hjemmeside fra den ene side, til en anden relevant side internt på hjemmesiden. Intern linkbuilding er samtidig med til at fortælle Google, hvilke kategorier og sider, der er vigtige for søgemaskinen. Intern linkbuilding er et utrolig godt værktøj i sidens On-page aktiviteter, men det er vigtigt at den interne linkbuilding ikke overdrives.

Det kan være forvirrende og irriterende for brugeren af hjemmesiden, hvis den interne linkbuilding virker for spammende. Der skal derfor findes en balance i den interne linkbuilding, så det giver mening og ikke virker for spammende overfor brugeren og Google.

Ekstern Linkbuilding

Ekstern linkbuilding er når en anden hjemmeside linker til din hjemmeside i en artikel, blog, eller andet. Links fra eksterne hjemmesider er med til at validere din Shopify side, og det er derfor vigtigt at benytte sig af links af høj kvalitet og relevans, i forhold til det produkt der udbydes på din hjemmeside.

Dårlige links kan være med til at forringe værdien af din hjemmeside overfor Google, og kan i værste fald resulterer i en straf. Det er derfor vigtigt altid, at lave links fra eksterne sider af høj kvalitet og relevans.

Skal du have hjælp til Shopify SEO?

Nu har du fået nogle tips til en række af de mest grundlæggende og vigtigste SEO-indstillinger for din Shopify-webshop. Men der er masser af andre parametre, der kan skrues på, som erfaringsmæssigt også kan give dig et løft i søgeresultaterne.

Det kan vi hjælpe dig med. Så har du en Shopify-webshop, så kontakt os allerede i dag enten via mail, telefon eller gennem vores kontaktformular. Så kan vi tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig til tops i søgeresultaterne med din Shopify-webshop og avanceret Shopify SEO.

Andre gode kilder

4.2 5
Sasa Kovacevic er co-founder og partner hos Obsidian Digital. Min tilgang til forretning er pragmatisk, og der er altid fokus på områder, som giver mest bang-for-the-buck.

Sasa Kovacevic

Partner

+45 60 15 71 21sak@obsidian.dk

Du er altid velkommen til at skrive eller ringe for en uforpligtende snak:

Kontakt os Ring på 60 73 60 60, skriv på obsidian@obsidian.dk eller udfyld formularen forneden