Sådan undgår du typosquatting af din hjemmeside

Af Sasa Kovacevic
Kategori: Marketing Generelt

Ved typosquatting er der nogle, der opkøber domæner ud fra, hvordan de kunne blive stavet forkert. Det kan for eksempel være for at lukrere på dit brand, udtrykke en anden holdning end dig eller snyde dine mulige kunder.

Det er ikke ualmindeligt, at du kan komme til at stave et domæne forkert, når du skriver webadressen i dit browser-program. Det er der nogle, der udnytter. De opkøber derfor domæner, der ligner nogle, der ligger meget tæt på et kendt domæne, for eksempel goggle.com. Det kaldes for typosquatting.

Derfor er der nogle, der bruger typosquatting

Der kan være mange grunde til, at folk vælger at gøre det. Det mest normale er, at de lægger en masse annoncer ind på siden, som de får penge for, at besøgende ser på. Dermed kan de tjene nogle penge på alle dem, der kommer til at gå forkert.

I nogle tilfælde er der dog også tale om, at de prøver at installere malware på din computer. Det kan for eksempel være ved at bygge siden op, så den ligner den, som du oprindeligt ville besøge. Derefter får de dig til at installere noget på computeren, for at du kan fortsætte på siden – som, du selvfølgelig tror, er den rigtige.

I mere sjældne tilfælde kan der være tale om, at vedkommende, der har købt det andet domæne, bruger det til at udtrykke en anden holdning end den, der bliver udtryk på den oprindelige hjemmeside. Det er for eksempel set i USA, hvor den oprindelige side var meget imod homoseksualitet, og den typosquattede side debatterede det, der blev skrevet på den oprindelige side.

Sørg for at købe de domæner, der ligger tæt på dit eget

For at undgå, at der er andre, der bruger domæner, der ligger tæt på dit, er det en god ide, at du køber dem, når du køber dit egentlige domæne. På den måde kan du undgå, at der er andre, der senere opkøber dem, hvis du senere bliver et stort brand.

På de forkert stavede domæner kan du lave en redirect til din oprindelige hjemmeside eller skabe en blog, der linker til din rigtige hjemmeside. Det sidste kan være med til at give dig ekstra linkjuice, og dermed en bedre placering. Der er dog ikke nogen fordel SEO-mæssigt i, at domænerne ligger tæt op ad hinanden.

Få DK-Hostmaster til at suspendere det andet domæne

Hvis du ikke har nået at få købt de andre domæner, og der derfor er nogle, der har typosquattet dit domæne, har du mulighed for at få DK-Hostmaster til at suspendere det andet domæne. Der er en række krav, som det andet domæne skal opfylde, for at du kan få det suspenderet.

Først og fremmest er det vigtigt, at det er blevet opkøbt efter dit. Er det blevet købt før, kan det i hvert fald blive svært at bevise, at de driver rovdrift på dit domæne.

Derudover skal det også være et domæne, der ikke har noget med indholdet på siden at gøre. Hvis indholdet på siden er relevant for domænets navn, kan det også blive svært for dig at få det suspenderet. Du kan se alle de krav, som det andet domæne skal leve op til på DK-Hostmasters hjemmeside.

4.58 12
Sasa Kovacevic er co-founder og partner hos Obsidian Digital. Min tilgang til forretning er pragmatisk, og der er altid fokus på områder, som giver mest bang-for-the-buck.

Sasa Kovacevic

Partner

+45 60 15 71 21sak@obsidian.dk

Du er altid velkommen til at skrive eller ringe for en uforpligtende snak:

Kontakt os Ring på 60 73 60 60, skriv på obsidian@obsidian.dk eller udfyld formularen forneden