Sådan bruger du 301 og 302 redirect

Af Christian Bertelsen
Kategori: SEO

301 og 302 redirect er en mulighed for at sende dine kunder videre til en ny side, hvis du har slettet indhold på din hjemmeside eller webshop.

I lang tid var der forskel på, om du brugte 301 eller 302 redirect. Den første var til, når du permanent ville flytte indholdet fra en side til en anden. Det kunne være, hvis du havde flyttet din hjemmeside til et nyt domæne, hvis du havde slettet nogle sider og gerne ville have den besøgende hen på nogle andre, hvis du havde skiftet fra http til https eller en lignende grund. 302 blev derimod brugt, når der kun var tale om en midlertidig flytning.

I dag er udmeldingen fra Google, at de ikke skelner mellem, om du har brugt den ene eller den anden form for redirect. De fleste sværger dog alligevel til at bruge 301, når der er tale om en permanent ændring – bare for at være på den sikre side.

Søgemaskiner er ikke ufejlbarlige

Og hvorfor er det så, at folk gerne vil være på den sikre side? Det vil de, fordi søgemaskinerne trods alt kun er netop maskiner. De er ikke mere intelligente, end de er blevet programmerede til at være. Derfor er det ikke alle, der helt stoler på, at de ikke laver kuk i systemet lige pludselig, fordi de har fået noget galt i halsen.

For eksempel er det sket, at nogle hjemmesider er begyndt at ranke for den side, som ejerne har opsat en 302 redirect fra. Det er den side, som de netop ikke vil have vist i søgeresultaterne. Det kan for eksempel være et tidligere domæne, der jo oftest ikke skal optræde i nogen søgninger. Det er jo i stedet det nye domæne, der skal det.

Sådan kan du bruge 301 og 302 redirects i forbindelse med SEO

Grunden til, at du ikke bare dropper dit gamle domæne og starter forfra på et nyt, er, at du jo så mister al den gode linkjuice, som du har fået på dit gamle domæne. Det ville være virkelig ærgerligt, hvis mange års arbejde med SEO går tabt, fordi du hellere vil have et andet domæne.

Når du skaber et 301 redirect, kan du flytte noget af din linkjuice med over til din nye side. Du får typisk ikke flyttet hele din linkjuice med over, men du kan regne med omkring 80 %. Dermed starter du ikke helt fra bunden med det nye site. Det kan virkelig spare dig for mange timers arbejde.

Sådan laver du et 301 redirect

Det er rimelig simpelt for dig at sætte en 301 redirect op i de fleste CMS-systemer. Bruger du for eksempel WordPress, kan du installere et plugin, der hjælper dig med det. Derefter kan du gå ind i indstillinger og begynde at ændre på, hvor du gerne vil have, at de forskellige sider skal pege hen. Det tager noget tid at sætte op, men det er på ingen måde noget, der er svært.

4.16 19
Christian Bertelsen arbejder som SEO-Konsulent hos Obsidian Digital, med særlige kompetencer inden for linkbuilding og teknisk SEO. Udover at arbejde med SEO, står Christian Bertelsen også for Obsidians interne læringsakademi, hvor Obsidians medarbejdere løbende bliver videreuddannede, så de altid er på forkant med de seneste trends indenfor online marketing.

Christian Bertelsen

Senior Specialist- SEO

+45 30 13 35 00cbe@obsidian.dk

Vil du vide mere? Du er altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.

Kontakt os Ring på 60 73 60 60, skriv på obsidian@obsidian.dk eller udfyld formularen forneden