LinkedIn SEO-tips – sådan optimerer du nemt din personlige profil
Hurtig-listen til LinkedIn-SEO
What to do first?
LinkedIn er også en søgemaskine
…ligesom Google! Derfor gælder det ligeledes om at manipulere dennes algoritme, således at man bliver fundet (øverst) i søgeresultaterne. Dette foregår meget lig SEO på Google ved, at udnytter de tekniske parametre på bedste måde og finder frem til nogle søgeord, man optimerer sin profil imod.
Vigtigst er dog, at man via sin LinkedIn-profil bliver fundet i Googles søgeresultater. Sammen med Facebook, Youtube, Wikipedia og Twitter er LinkedIn nemlig på top 5 over de sider, som Googles bot oftest crawler og indekserer.
Det vigtigste på LinkedIn bliver derfor at målrette og optimere sin profil imod de søgetermer, som folk i din branche bruger, for at finde frem til netop de ydelser og kompetencer, du besidder og kan hjælpe med. På LinkedIn gælder det om ikke at være bange for ”ananas i egen juice”, men på en naturlig måde!
Lavpraktisk kan man starte med følgende:
1. Navngiv dine billeder – både profilbillede, banner og billeder i dit feed/opslag. Brug søgeord/navne, der understøtter din profession og/eller kompetencer og gem simpelt billederne som dette, inden du uploader dem til LinkedIn.
2. Byg links til din LinkedIn-profil. Blogger du fx for andre, så hør dem, om de vil smide et link efter din LinkedIn-profil.
3. Få dine venner til at like og kommentere! Algoritmen tæller interaktioner med, både ift. reach og ranking – og særligt interaktioner indenfor de første 30-60 minutters levetid.
4. Brug de samme søgeord på din profil – i din personlige overskrift, resume og jobbeskrivelser (både nuværende og tidligere jobs). Der er oceaner af plads til content disse steder – men sørg for at sætte dine valgte kompetencer i naturlige og relevante sammenhænge og ikke bare stuffe!
5. Angiv kompetencer/erfaringer via ’knapperne’. Denne funktion er specifikt indrettet til, at rekrutteringsenheder kan matche stillinger med kandidater alt efter kompetencer, hvorfor Google vægter denne funktion højt og ofte crawler og indekserer denne sektion. Sørg for at placere dine 3 nøglekompetencer i først blandt dine kompetencer, da disse er dem man kan se, uden at skulle bruge ’drop down’-funktionen, og dermed de vigtigste.
6. Bed folk om ’anbefalinger’ – både via ’knapperne’ og skrevne anbefalinger, og især på dine top 3 nøglekompetencer. Hvis det er muligt, sørg da for at dine nøglekompetencer, dem som du helst vil anerkendes for, anbefales af nogen med direkte relation/erfaring/succes med dette i branchen. Ligesom linkbuilding – jo større relevans og autoritet en kilde har, jo bedre link!
7. Brug søgeord og skarpe overskrifter på dine artikler/blogindlæg. LinkedIns blogsektion, tidligere kendt som LinkedIn Pulse, er guf for Googles bot – det er organisk genereret Content på LinkedIn – hvad mere kan man ønske sig? Husk også at navngive billeder her!
8. Navngiv links i din kontaktinfo – et link til dit firmas hjemmeside er fint, men overvej i stedet at angive links i denne sektion under ’andet’, hvorefter disse kan navngives. Er du ekspert indenfor SEO, kan du med fordel linke til din virksomheds landingsside omkring SEO og kalde linket ’søgemaskineoptimering’.
9. Angiv projekter, frivilligt arbejde og lignende – både fra uddannelse, fritid og erhverv. Var det i første omgang et skoleprojekt, der fik dine øjne op for FB-annoncering? Smæk det på. Har du engang hjulpet din onkel med at skrive tekster til hans webshop? På med det. Var din seneste kunde din fedeste case nogensinde? På med det – nu.
10. Lav to profiler – en engelsk og en dansk/modersmål, og skriv originalt indhold til begge profiler. Denne funktion kan du vælge i toppen af din profil.
11. Følg relevante grupper og personer. Hvilke grupper du følger eller er ’connected’ med, fortæller noget om din relevans i forhold til specifikke brancher, interesser og kompetencer. Og så er det enormt inspirerende!
12. Like, kommenter, skriv blogindlæg og lav opslag! Aktivitet betaler sig. Dermed ikke sagt, at man skal kommentere og like alt – det skal være relevant og brugbart i konteksten. Og så skader det aldrig at rose folk og sprede lidt god karma – chancerne for at din fremtidige arbejdsgiver eller kunde ser dette er relativ høj.
Virker det?
SEO er og forbliver lidt af et mysterium – lige meget hvilken kanal, man opererer på. En ide er at lave sin egne ’analytics’ før og efter implementation af ovenstående. Hvor mange liker mine opslag nu vs. før? Hvor mange besøger min profil hver dag? Og så videre.