Alt du skal vide om Googles opdatering d. 1 august 2018

Af Sasa Kovacevic
Kategori: SEO

1. august indførte Google en række ændringer i deres kernealgoritme, der har ramt især hjemmesider om sundhed og økonomi hårdt. Andre hjemmesider har oplevet overraskende stigninger i deres placeringer i søgeresultaterne.

Hvad er det Google har gjort, og hvordan undgår du at blive berørt af ændringerne? Det får du svar på i denne artikel.

google opdatering 1 august 2018

Siden først i august har mange danske og udenlandske hjemmesider oplevet store udsving i deres placeringer i søgeresultaterne. Det skyldes en ny opdatering af Googles kernealgoritme. Resultatet er store udsving, der både kan være til den positive og negative side.

Samtidig viser undersøgelser foretaget Sistrix.com, at effekten af algoritmeændringen øges, jo længere tid der går imens algoritmen rulles ud. Så har du først oplevet fald, bliver din side ved med at falde frem til uge 33. Men har du oplevet stigninger i sidens placeringer, øges disse fortsat.

Denne effekt er helt normal og forventes at aftage i løbet af den kommende uge, efterhånden som algoritmeændringen er færdigudrullet, og Google har justeret for eventuel indflydelse på andre af deres over 200+ vurderingsparametre.

Hvem rammes særligt hårdt?

Sider om sundhed, finans, lovgivning og andre emner omkring dit liv eller dine penge (det er dem som Google kalder for YMYL-sites, Your Money or Your Life), ser ud til at opleve de største fald i placeringerne.

Denne form for hjemmesider stiller Google ekstra høje kvalitetskrav til, når det kommer til troværdighed, autoritet og kvalitet af indholdet. For de råd disse sider kommer med, kan potentielt få alvorlig indflydelse på den besøgendes fremtidige helbred, retsmæssige og finansielle situation.

Men ikke alle sites er tabere. Der er også vindere. Sites med indhold af høj kvalitet, som kan dokumentere stor ekspertise, stor troværdig og høj autoritet hos dem, der leverer indholdet til siden, oplever tilsvarende stigninger i deres placeringer i søgeresultaterne – også YMYL-sites.

Hvad er årsagen?

Udsvingene i søgeresultaterne synes at stemme meget nøje overens med de ændringer i Googles Quality Rater Guidelines, som Google offentliggjorde i slutningen af juli. Sammenhængen er bl.a. påpeget af både Sistrix og Marie Haynes, ligesom vores egen undersøgelser synes at dokumentere dette.

Quality Rater Guidelines er den manual, som Googles team af siterevisorer arbejder efter, når de skal vurdere kvaliteten af de hjemmesider, som Google piller ud til nærmere inspektion. Det sker enten fordi de pludselig udviser store udsving i deres placeringer i søgeresultaterne, eller fordi de f.eks. scorer bemærkelsesværdigt højt på bestemte parametre i Googles søgealgoritmer.

Som sådan har siterevisorernes arbejde ikke nogen direkte indflydelse på placeringerne i søgeresultaterne. Men den kvalitetsmanual de anvender i deres arbejde, afspejler meget fint de regler, som Googles algoritmer virker efter. Samtidig giver manualen en god indikation af, hvad Google anser for gode eller dårlige karaktertræk ved en hjemmeside. Så følger du de anvisninger, Google kommer med i denne manual, øger du chancerne for at din hjemmeside klarer sig godt i søgeresultaterne.

Forfatterens troværdighed får større betydning

En af de vigtigste ændringer finder vi i manualens afsnit om vurdering af Ekspertise, Autoritet og Troværdighed – de såkaldte EAT-faktorer. Her skærper Google kravene gevaldigt for de tre faktorer for især YMYL-sites på nettet. Samtidig strammer de generelt op på kriterierne for, hvordan deres siterevisorer skal bedømme disse parametre på forskellige typer af hjemmesider.

Særligt synes Google at stramme vurderingen af forfatterens troværdighed og ekspertise. Således har Google omdøbt afsnittet om ”Website reputation” til ”Reputation of the Website or Creator of the Main Content”.

Her anbefaler Googles deres egne siterevisorer at bruge mere tid på at researche de enkelte skribenters faglige baggrund og omdømme inden for den branche, hjemmesiden eller teksten på en given side på webstedet omhandler.

På f.eks. en sundhedsside betyder det, at forfatteren til artiklen skal have en relevant sundhedsmæssig uddannelse, for at artiklens EAT-faktorer skal blive høj. Det er ikke nok, at omtale skribentens uddannelse og omdømme på selve siden.

Den skal kunne dokumenteres andre steder end blot i artiklens forfatterbiografi. Således skriver Google at: ”For content creators, look for biographical data and other sources that are not written by the individual.

Så er forfatteren omtalt på andre medier, har en LinkedIn-profil eller sin egen profilside på Wikipedia, er det altid en god ide at linke til disse, hvis du vil gøre det nemt for Google af vurdere forfatterens EAT-faktorer.

En anden måde at styrke indholdets troværdighed på, er ved at have en side på webstedet, hvor de besøgende – og Google – kan læse de redaktionelle retningslinjer, der gælder for indholdet på siden. Denne side bør omfatte emner som kildekritik, krav til de skribenter som skriver til siden, samt hvilke redaktionelle værdier redaktionen eller ejeren af hjemmesiden vurderer indholdet efter.

Hvad får en besøgende ud af indholdet?

Derudover beder Google deres siterevisorer om at vurdere hvorvidt indholdet på siden bibringer den besøgende brugbar og relevant information i relation til den søgning eller søgehensigt, der har bragt den besøgende hen på siden. Er det ikke tilfældet, trækker det ned i sidens placering i søgeresultaterne.

Læs vores indlæg om AI og marketing

Det er derfor vigtigt, at du sørger for at uddybe, hvilket udbytte den besøgende får ud af at læse artiklen allerede i manchetten. Så bliver det nemt både for de besøgende og Googles siterevisorer, at vurdere hvorvidt indholdet er brugbart i forhold til den søgning, som siden ranker for. Samtidig skal resten af indholdet på siden naturligvis stadig leve op til denne beskrivelse.

Desuden indskærper Googles interne vejledning til siterevisorerne, at de også skal vurdere, hvorvidt det giver mening, at indholdet er udgivet på det pågældende websted. Er der et gavnligt formål med udgivelsen af indholdet på hjemmesiden, eller virker det helt malplaceret?

Det sidste kan være en indikation på, at nogen har betalt for at få indholdet udgivet på siden, for at få et link til deres egen hjemmesideside fra det pågældende websted. Den slags straffer Google hårdt for.

Drop clickbait-overskrifter – de giver bagslag

Overskriften får også en renæssance i forhold til Googles vurdering af indholdets kvalitet. Her beder Quality Rater Guidelines siterevisorerne om at slå hårdt ned på clickbait- og andre former for sensationsprægede overskrifter.

Her gælder det igen, at hvis indholdet på siden ikke lever op til det, som overskriften lover, er der minuspoint fra Google. Derfor bør du sørge for, at der er nøje overensstemmelse mellem det, som overskriften eventuelt lover den besøgende, og det udbytte teksten på siden giver.

Lover du f.eks. at læseren får tips til at få styr på sin privatøkonomi i overskriften? Så virker det utroværdigt hvis indholdet udelukkende promoverer kviklån og andre lånemuligheder på nettet. Overskriften må altså ikke lokke den besøgende til at læse indholdet på falske forudsætninger.

Hvad er hjemmesidens formål?

Yderligere skal formålet med hele hjemmesidens eksistens tydeligt fremgå af webstedet. Enten fordi det er nemt at se, at det f.eks. er hjemmesiden for et firma. Fremgår formålet ikke tydeligt af hjemmesidens opbygning, skal det være muligt at finde en beskrivelse af formålet med hjemmesidens formål – f.eks. på webstedets Om-side.

Hjemmesider der er udgivet uden et gavnligt formål, eller som bevist spreder had, fordrejer sandheden, eller forsøger at narre de besøgende, bør siterevisorerne ikke spilde mere tid på. Disse sider skal helt fjernes fra søgeresultaterne.

Vejen tilbage til toppen af søgeresultaterne

Selv om Googles Quality Rater-korps ikke har nogen direkte indflydelse på din hjemmesides placering i søgeresultaterne, er der som allerede meget, som tyder på, at du bør optimere din hjemmeside og alt indhold på den i forhold til Googles Quality Rater Guidelines. I hvert fald hvis du vil undgå at blive ramt af de algoritmeændringer, Google indførte 1. august.

Hører du til de uheldige, der er blevet ramt af algoritmeændringerne, synes en optimering i forhold til Googles kvalitetsmanual også at være vejen tilbage til din hjemmesides tidligere placeringer.

Gennemgå derfor din hjemmeside i forhold til de punkter, vi har nævnt i artiklen. Vil du være meget grundig, kan du også gennemgå hjemmesiden med hele kvalitetsmanualen ved hånden. Orker du ikke det, er der gode råd at hente hos The SEM Post og hos Marie Haynes.

Hos Obsidian Digital hjælper vi dig gratis med sparring, hvis din hjemmeside er blevet ramt.Smid mig en mail på sak@obsidian.dk med alle nødvendige oplysninger, og jeg vender tilbage.

Sasa Kovacevic er co-founder og partner hos Obsidian Digital. Min tilgang til forretning er pragmatisk, og der er altid fokus på områder, som giver mest bang-for-the-buck.

Sasa Kovacevic

Partner

+45 60 15 71 21sak@obsidian.dk

Vil du vide mere? Du er altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.

Kontakt os Ring på 60 73 60 60, skriv på obsidian@obsidian.dk eller udfyld formularen forneden