Cloaking er ikke god SEO-skik og bør helt undgås

Af Christian Bertelsen
Kategori: SEM ordbogen, SEO ordborg

Tidligere var det meget normalt at bruge en form for cloaking for at komme højere op i en søgning. I dag er det dog noget, som søgemaskinerne slår hårdt ned på. Det er derfor noget, som du helt skal holde dig fra. Du bør dog være opmærksom på, hvordan denne form for maskering fungerer, da det også er en metode, som hackere også anvender.

Det kan siges meget simpelt: Du skal ikke bruge cloaking på din hjemmeside. Det hører til Black Hat SEO-metoderne, og det er ikke noget, som søgemaskinerne synes om. Gå derfor langt udenom det, da det kan føre til, at din hjemmeside får en straf.

Cloaking er en måde at vise søgemaskinerne en version af din side, mens læserne får vist en anden version. IP-adressen afslører, om der er tale om en søgemaskine eller et rigtigt menneske. Derfor kan du sætte din hjemmeside op til at vise forskellige versioner til de to forskellige typer besøgende.

Versionen til søgemaskinen er selvfølgelig udformet, så den har alle de rigtige søgeord og overholder alle retningslinjer i forhold til søgemaskineoptimering. Derfor vil søgemaskinen lede dine læsere derhen.

Det indhold, som læserne kommer til at se, vil så være helt anderledes. Det kan f.eks. være, at siden har et umoralsk indhold eller ligefrem installerer malware på den besøgende computer. Det er derfor cloaking ”er forbudt” i Googles algoritmer.

Andre ufine Black Hat SEO-tricks

En anden form for maskering er, at du gemmer tekst eller links på din hjemmeside ved at gøre dem samme farve som baggrundsfarven. Dermed kan dine menneskelige læsere ikke se teksten, men det kan søgemaskinerne godt.

Det er en teknik, der var meget brugt i søgemaskineoptimeringens unge dage. Men den virker ikke længere. I takt med at søgemaskinerne er blevet smartere, kan de nemlig sagtens se, at du prøver at skjule noget af teksten for din læsere.

Det handler for søgemaskinerne om at give dine læsere den bedst mulige oplevelse, og de vil derfor slå hårdt ned på, at du bruger sådanne metoder. I værste fald kan din hjemmeside helt blive helt fjernet fra søgeresultaterne. Det er dog mere sandsynligt, at den får en straf, der sender den så langt, langt ned i søgeresultaterne, at ingen nogensinde når frem til den.

Cloaking er også et vigtigt værktøj ved hacking

Hvis din hjemmeside er blevet hacket, kan der faktisk godt være lavet to versioner af den, uden at du selv ved det. I det tilfælde vil hackeren opretholde den normale version, som du får vist, mens almindelige besøgende får vist en helt, helt anden. Det gør det sværere for dig at opdage, at din hjemmeside er blevet hacket.

Tilsvarende kan hackerne også skjule angrebet over for Google på denne måde, ved at vide den side til Google, som du har udgav oprindeligt. Derved beholder din side sin placering i søgeresultaterne, som om intet var hændt. Men sandheden er en ganske, ganske anden…

4.38 16
Christian Bertelsen arbejder som SEO-Konsulent hos Obsidian Digital, med særlige kompetencer inden for linkbuilding og teknisk SEO. Udover at arbejde med SEO, står Christian Bertelsen også for Obsidians interne læringsakademi, hvor Obsidians medarbejdere løbende bliver videreuddannede, så de altid er på forkant med de seneste trends indenfor online marketing.

Christian Bertelsen

Senior Specialist- SEO

+45 30 13 35 00cbe@obsidian.dk

Vil du vide mere? Du er altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.

Kontakt os Ring på 60 73 60 60, skriv på obsidian@obsidian.dk eller udfyld formularen forneden