Må du annoncere på dine konkurrenters navne i Google Ads?

Af Sasa Kovacevic
Kategori: Google ads

Google Ads varemærkebeskyttelse

Er det i orden at oprette Ads-annoncer for konkurrentens brand og varemærker? Det giver markedsføringsloven og en række domsafsigelser nogle ret konkrete anvisninger på. Læs med her og find ud af, hvad der er go og no-go – og hvordan du beskytter dit firmanavn og dine varemærker mod at blive misbrugt i konkurrenternes Ads-kampagner.

Mange firmaer vælger at oprette Google Ads-annoncer på konkurrenternes navn og mest kendte varemærker, for at fange de kunder, der søger på konkurrenten og dennes produkter. Men det strider rent faktisk mod markedsføringsloven, hvis det kan ”skabe forveksling på markedet mellem annoncøren og en konkurrent eller mellem annoncørens og en konkurrents varemærker”. Samtidig kan du også bringe dig selv i fare for at, ”… drage utilbørlig fordel af den anseelse, der er knyttet til en konkurrents varemærke…”.

Men selv om lovgivningen er ret tydelig, kan det godt være svært at navigere rundt inden for lovens rammer. For nogle gange kan du faktisk godt slippe fra at bruge konkurrentens firmanavn i dine Ads-annoncer.

Generiske navne må gerne bruges som søgeord

Lad os antage, at din konkurrent hedder ”Billig toner ApS” og du opretter en Ads-annonce på søgefrasen ”billig toner”. Overtræder du så varemærkebeskyttelsen af konkurrentens firmanavn?

Nej, ikke hvis du har brugt ”billig toner” som søgeord og der ud fra annonceteksten ikke kan opstå tvivl om, hvorvidt ”Billig toner ApS” står bag annoncen eller ej. Så hvis du skriver ”billig toner” og opfordrer til at købe den hos dit firma, er der ingen problemer. Kun hvis du tilføjer ApS bagefter og få det til at se ud som om, at det er ”Billig toner ApS”, der står bag annoncen, kan du risikere et sagsanlæg.

Dine annoncer må ikke ligne konkurrentens

Når du bruger et generisk søgeord som ”billig toner”, må din annoncetekst heller ikke ligne konkurrentens for meget. Der skal være en tydelig forskel på din og ”Billig toner ApS” annoncetekster, så ingen kan være i tvivl om, at dit firma ikke har noget med ”Billig toner ApS” at gøre.

Det er vigtigt, fordi du ellers kan anklages for, at lukrere på konkurrentens firmanavn, varemærke eller omdømme.

Brug aldrig konkurrentens navn i annoncen

Noget der med sikkerhed vil give dig problemer, er, hvis du anvender konkurrentens firmanavn eller dennes varemærker direkte i din Ads-annnonce – eller f.eks. skriver ”bedre end Billig Toner ApS” i din annoncetekst.

Det sidste kan faktisk også give dig problemer, hvis du på en eller anden måde kan få omtalt konkurrenten i annonceteksten på en måde, så ingen er i tvivl om, hvem du taler om, selv om du ikke anvender deres navn eller varemærker direkte.

Markedsføringsloven siger nemlig meget tydeligt, at du ikke må ”… miskreditere eller nedvurdere en konkurrents varemærker, firmanavne, andre karakteristiske kendetegn…”. Så selv om du kun skriver det indirekte, fanger bordet altså alligevel.

Men hvad nu hvis andre misbruger dit varemærke

Opdager du, at andre misbruger dit firmanavn eller nogle af dine varemærker, bør du altid tage kontakt til dem og bede dem stoppe med denne adfærd, før du tager fat i din advokat.

Fortsætter de trods din henvendelse, er det et bevis på, at der er tale om en bevidst adfærd fra konkurrentens side – og det skærper det strafbare forhold set med rettens øjne.

Beskyt dit firmanavn og varemærke hos Google

Du kan dog forholdsvist nemt forhindre, at andre misbruger dit firmanavn eller dine varemærker på Google. Skal du beskytte firmanavnet, kræver det dog, at dit firmanavn er registreret som varemærke.

Er det tilfældet, kan du bruge et særlig ”værktøj” hos Google Ads, hvor du indsender en kopi af dine varemærkeregistreringer. Derefter bliver der spærret for, at andre end du selv kan bruge dine varemærker i Ads-annoncer. Du kan læse mere om værktøjet her.

Husk altid at annoncere for dit eget firmanavn og egne varemærker

Det er i øvrigt altid en god ide at oprette Google Ads på dit firmanavn og dine varemærker. Derved er du sikker på, at de kunder, der søger efter dig eller dine produkter, har nemmere ved at finde dig.

Den type annoncer giver altid en høj Click-Through Rate (CTR) og konverterer oftest også ret godt. Samtidig er de oftest ret billige, fordi kvaliteten af annoncen vurderes som ret høj. Det skyldes, at der jo meget naturlig er stor relevans mellem annonceteksten og indholdet på den hjemmeside, annoncen linker til.

Har du spørgsmål om brugen af navne og varemærker i Google Ads

Har du spørgsmål til nogle af de ting, vi har skrevet om her i artiklen, eller har du brug for konkret hjælp i forbindelse med brugen af firmanavne og varemærker i Google Ads? Så kontakt os ved hjælp af kontaktformularen her på siden, giv os et ring eller send os en mail.

Flere ressourcer om emnet:

Sasa Kovacevic er co-founder og partner hos Obsidian Digital. Min tilgang til forretning er pragmatisk, og der er altid fokus på områder, som giver mest bang-for-the-buck.

Sasa Kovacevic

Partner

+45 60 15 71 21sak@obsidian.dk

Du er altid velkommen til at skrive eller ringe for en uforpligtende snak:

Kontakt os Ring på 60 73 60 60, skriv på obsidian@obsidian.dk eller udfyld formularen forneden